Keep up to date with every new upload!

Join free & follow - Ion Stelian - (xfy1055)
Share
  • 99
  • 4 years ago
Ora de teatru radiofonic - Biografii - Cicoana Chirita ...

Ora de teatru radiofonic - Biografii - Cicoana Chirita ...

Evocari mari actori ai Romaniei ! ... Doamna comediei romanesti - Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut in 1929, la Tighina (astazi in Republica Moldova). Figura legendara a teatrului si a filmului romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o cariera impresionanta, ce se intinde pe parcursul a peste saizeci de ani, a primit o stea pe Aleea Celebritatilor. Ea s-a alaturat astfel, altor personalitati din lumea teatrului si a filmului care au deja o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, in centrul Bucurestiului: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Maia Morgenstern sau Alexandru Tocilescu...

Comments

- Ion Stelian - (xfy1055)

...Doamna comediei romanesti, Tamara Buciuceanu - Botez , omagiata la Gopo 2012. Madam Isoscel la 25 de ani de la Liceenii ...
In 2012, una dintre cele mai iubite actrite romance revine pe marile ecrane, alaturi de cuplul-cult al comediei autohtone, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, in filmul Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude, 2012) care se va lansa din 6 aprilie.
Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1952), clasa profesorului Ion Baltateanu, actrita a debutat in film in 1964, in Titanic Vals (r. Paul Calinescu), unul dintre titlurile de referinta ale anilor de inceput ai cinematografului romanesc. Filmografia sa include roluri in productii precum Grabeste-te incet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primavara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A ramas in amintirea unei generatii intregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).
Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez ramane cel al mosierei Aneta Duduleanu in Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea dupa piesa lui Alexandru Kiritescu, Gaitele. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului romanesc, Cuibul de viespi reuneste in distributie, alaturi de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinica, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.
Pentru rolurile emblematice in istoria filmului romanesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera la Festivalul International de Film Transilvania in 2008, intalnirea cu publicul dupa proiectia Cuibului de viespi fiind unul dintre cele mai emotionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.
Tamara Buciuceanu-Botez a jucat si pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, National, Teatrul de Comedie. Actrita s-a remarcat in piese precum Coana Chirita, Romeo si Julieta la inceput de noiembrie, Cumetrele, Mamouret. Dimineata pierduta.
"Ii multumesc lui Dumnezeu ca traiesc , peste 60 de ani de teatru nu sunt putini. Dar sa stiti ca inca sunt tanara sufleteste. Merg mai departe '' declara in urma cu cateva luni Tamara Buciuceanu. Acum s-a retras din viata teatrala ... Ascultat-o aici intr-o evocare radiofonica interpretand rolul de "Cucoana Chirita" alaturi de alti minunati actori , precum: Virgil Ogasanu , Eugenia Bosanceanu ,Mihai Fotino , Rodica Mandache , Matei Gheorghiu , Florian Pittis , Radu Panamarenco , Dumitru Furdui si altii ... http://www.mixcloud.com/xfy1055/ora-de-teatru-radiofonic-biografii-cicoana-chirita/