Keep up to date with every new upload!

Join free & follow Macedonian
Share
  • 2 years ago
Bishop Timothy for SBS: I advocate the churches and monasteries remain property  of those who built

Bishop Timothy for SBS: I advocate the churches and monasteries remain property of those who built

His Eminence, Bishop Timothy sais the diaspora not only built the churches but feel them as being an intrinsic part of themselves while Macedonian Orthodox clergy is only invited to serve diasporas religious and spiritual needs and that should ...("Во никој поглед нажите верници не треба да се плашат дека владиката Тимотеј е дојден со лукавство или не знам какви трикови или итрини да им зема или поткопува некаков имот на нашите македонски цркви во Австралија туку напротив, се застапувам и имотите и црквите да си бидат на генералното членско собрание на одделни цркви" - вели во разговор за СБС на Македонски Неговото Високо Преосвештенство, Митрополитот Дебарско-Кичевски и Администратор на Австралиско-Сиднејската Епархија г.Тимотеј.
Тој додава дека луѓето во дијаспората ги граделе и создавале црквите и други имоти за нивни потреби и дека канат свештени лица од РМ само со цел да ги задоволат нивните религиозни и верски ппотреби,Па поради тоа, продолжува Владиката Тимотеј, тие тоа г

Comments