Keep up to date with every new upload!

Join free & follow Καμένα Σουτιέν
Share
Τα Καμένα Σουτιέν Μονολογούν  #1: Καλέ Κορίτσια!

Τα Καμένα Σουτιέν Μονολογούν #1: Καλέ Κορίτσια!

Ένα μόνο καμένο σουτιέν μιλάει, χωρίς μουσική, μόνο για μισή ώρα.
Θέμα μας οι αντιδράσεις και τα σχόλια που δεχτήκαμε για άρθρο που λέει πως το να λες ενήλικες γυναίκες "κορίτσια" είναι σεξιστικό. Κάνουμε μια προσπάθεια επεξήγησης του άρθρου και απαντάμε στα σχόλια και την αντιφεμινιστική κριτική που δεχτήκαμε.

Για λεπτομέρειες και λινκ με περισσότερες πληροφορίες -αλλά και διορθώσεις- για τα θέματα που αναφέρθηκαν, κάντε κλικ εδώ: https://kamenasoutien.com/2016/09/20/monologoi-1-kale-koritsia/

Comments

cubilone
cubilone

Ευχαριστώ για το επεισόδιο, το άκουγα όσο ήμουν στην κουζίνα και έπλενα πιάτα. :)

Δύο πράγματα μου ήρθαν στο μυαλό:
1) Η μάνα μου αναφέρεται σε γυναίκες στην ηλικία της (γύρω στα 50) ως κοπέλες. Δεν θα έλεγε ποτέ ένας άντρας ότι ήταν με τα παληκάρια - ή ξέρω 'γω ποιο είναι το αρσενικό του «κοπέλα».
2) Όλοι μας ξέρουμε πώς οι παλιοί λέγανε π.χ. «έχω 2 παιδιά και 3 κορίτσια». Βλέποντας υπό αυτό το πρίσμα προφανώς και ο χαρακτηρισμός κορίτσι είναι υποτιμητικός και σεξιστικός, γιατί είναι σαν να σου λέει ότι άλλο το παιδί, κι άλλο το κορίτσι.

To infantilisation, η παιδοποίηση, υφίσταται και για τα δύο φύλα - οι οι γυναίκες δεν είναι ποτέ γυναίκες, είναι «κορίτσια», αλλά και οι άντρες δεν είναι ποτέ άντρες, είναι «παιδιά». Ποτέ δεν έχω πει, ούτε και κανένας που ξέρω, «ρε άντρα μου», «θα βγω με τους άντρες» κτλ. Με έναυσμα αυτό καταληγώ ότι η πατριαρχία, ή η κάθε σιωπηλά αποδεκτή άρχουσα κουλτούρα, προωθεί την disempowering (αποδυναμωτική;) παιδοποίηση και στα δύο φύλα, καθώς προφανώς και κανένας άντρας δεν θέλει να τον αποκαλούν παιδί. Χτες μια γυναίκα ανώτερη μου στον στρατό (κάνω τη θητεία μου τώρα) αναφέρθηκε σε μένα σε έναν τρίτο ως «παιδάκι» και μου ήρθε να της πατήσω κλωτσιά. Χωρίς να θέλω να μειώσω την ιστορικότητα της καταπίεσης και μείωσης των γυναικών και το πόσο το συγκεκριμένο θέμα της παιδοποίησης και της γυναικείας αποδυνάμωσης εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο γενικότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπω μια δυναμική η οποία είναι πιο γενικευμένη, όπου η παιδοποίηση έχει χαρακτηριστικά δευτερευόντως σεξιστικά και οι παιδοποιητικοί χαρακτηρισμοί (παιδί-κορίτσι) είναι αποδυναμωτικοί τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Θα έλεγα ότι για το συγκεκριμένο θέμα ίσως είναι πιο χρήσιμο να κοιτάξουμε το θέμα πιο ευρέως και να δούμε γιατί οι δυτικές κοιωνίες γενικότερα έχουν ψύχωση με την νεότητα (σε σημείο παιδοποίησης, ναι) ενώ δείχνουν τρομακτική περιφρόνηση στα γηρατειά.

Καμένα Σουτιέν

Είναι γενικότερη τακτική σε συστήματα ιεραρχίας η παιδοποίηση όσων θεωρούνται κατώτερ@. Ο στρατός είναι ένα τέτοιο σύστημα και το βιώνεις εσύ εκεί. Η κοινωνία μας όμως είναι επίσης ένα τέτοιο σύστημα.Οι γυναίκες αποκαλούνται κορίτσια στη δουλειά, στο δρόμο, από γνωστούς, αγαπημένους, άγνωστους, εργοδότες, ακόμα και από υπαλλήλους τους. Γυναίκες στο στρατό δε γλιτώνουν πάντα το χαρακτηρισμό αυτό, και όταν το κάνουν πολλές φορές είναι γιατί έχουν ραντιστεί με την αποδεκτή αντρικά θεωρούμενη ματσίλα που προσδίδει ο στρατός. Ως γυναίκα δεν το ξεφεύγεις πουθενά. Η εμμονή που έχει εξάλλου η κουλτούρα μας με τη νεότητα είναι διαφορετική ανάλογα με το φύλο. Πιο σκληρά αντιμετωπίζονται οι γυναίκες που είναι πάνω από 40 χρονών απ' ότι άντρες που είναι άνω των 60 και σε επίπεδο ελκυστικότητας αλλά και εργασιακής ικανότητας, συναισθηματικής συγκρότησης κτλ κτλ κτλ.
-Anelis

harajoy
harajoy

Τεεεεεεελειο ιντρο! <3

Καμένα Σουτιέν

Ευχαριστούμε πολύ! Δυστυχώς εκείνη την ώρα κόλλησα και δε μπορούσα να σκεφτώ την κατάλληλη μετάφραση.
Το έχουμε βάλει ως διόρθωση στην αντίστοιχη σελίδα της εκπομπής ως βρεφοποίηση.

Anastasia Markopoulou

Θα ήθελα να προτείνω ένα θέμα για τον σεξισμό στην εκπαίδευση, τι προτείνετε στους εκπαιδευτικούς?

Καμένα Σουτιέν

Πολύ ενδιαφέρον θέμα, θα το έχουμε κατά νου. Ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα!
Εννοείς τι προτείνουμε γενικά, ή σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα;

Το σαητ everydayfeminism έχει μια ωραια σειρά άρθρων σχετικά με την εκπαίδευση:
- http://everydayfeminism.com/2014/01/creating-a-feminist-classroom/
- http://everydayfeminism.com/2016/08/anti-racist-schools/
- http://everydayfeminism.com/2015/08/10-ways-well-meaning-white-teachers-bring-racism-into-our-schools/